Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2015 04:39 - КЪМ КРАСАВЕЦА ЦЪРНООК - 3
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3908 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 23.08.2015 04:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Този маршрут е от възвишенията около махала Караманска, които образуват прекрасна заветна гънка за селото до  вр. Църноок. Върхът е висок към 1900 м. и носи това име заради вдлъбнатина под него, в която до м. юни-юли остава снежна пряспа. Той е много красив и обгледен. Околността му е чалова, ако мога така да се изразя, планински пасища, но  след вр. Бясна Кобила планината става алпийска и завършва с друг красавец, Стрешер, за мен най-красивят връх на планината. Той трайно остава в зрителната ми памет и в момента го виждам изшилен над планината в синоьото небе и с облак над него. Красота....
    В дясно Бясна Кобила продължава за седловината, от която се отдея планинатаа Кървав камик, в ляво пък тя преминава в Осоговска планина, за да завърши рида си чак при Бобов дол. По този път към Бообов дол тя започва с красив висок 1700 м. връх,  после още един към 1400, зад който е с. Жеравино - село с една баба и една голяма църква, разположено  в две държави, но идиотите от Ньой са оставили църквата в България. Планинската верига продължава до седловината при Гюешево. При върха от 1400 м. до Жеравино се събират три граници - нашата, на Македония, дала културата на целия свят, само сето не й го признават и на Сърбия. Между Сърбия и Македония просто няма граница, те се водят приятелски държави, щъкат мутри с джипове от двете страни, все едно са една държава, никой не ги проверява. Комунистите от тези двете страни искат държавите им да се обединят отново и да се присъединят към Русия говорим Русия, понимаем Путина - за да направят тук военни бази, да има руски войски, които  да ги пазят от задаващия им се разпад, а към тази ос да се присъедини и Гърция, тъй като тези три държави били с еднакъв манталитет и идеологя /комунистическа?/. Попаднах на разхождащ се с джипа си и две гювендии огромен мазен лайновоз с бяла риза и вратовръзка от Македония, който като разбра, че не съм сърбин изговори всичко лошо против България, включително и това, че в България не живеят хора. Знам, че мозъкът на хората е пророционален на общото им тегло и затова слушах внимателно този "турист", когото не знам как седалката на джипа издържаше. Той каза, че Македония, Гърция и Сърбия изчакват да видят как ще се развият събитията в Украйна, за да предприемаат следващите си стъпки за съюз с Русия. И още две понятия въведе дебалакът - останките от Македония  и разиграване на сръбската карта за предотвратяване влизането й в ЕС. За целта сръбският премиер е бил в Москва.
      За местата, които ще посетя при изкачването на вр. Църноок ще допълня разказа си под снимките. Тук красотата е приказна, но времето не бе най-доброто за снимки - много топло и не съвсем прозрачен въздух.  


image

                  Билото на планината Бясна Кобила. То прави невероятни криволици.

image 
               Подаде се връх Бясна Кобила. При ясно време той се вижда от Черни връх.
 
image

       Една от долините към село Дукат. Селото още го има, но няма да е за дълго. 

image 
  Долната част на същата долина. От селото вече да се намери път към билото на планината е задача трудна. По-добре е да се тръгне от Горно Тлъмино или от Горна Любата. А до преди години планината, овцете, това бе основното за поминъка на хората. Днес горе по пасищата няма нито една овце. Изсичат се буковиите гори и метровиците заминаават в посока Сурдулица.
 
image

Сериозна планина е Бясната Кобила. Но Днес е мого топло и снимките няма да са добри.

image
 
  Ето го и вр. Църнок, сниман с много голям зум. Вижда се и окото му, снежна преспа.
 image

   Този път е правен след Освобождението от трудоваците ни. Предназначението му е да извежда стадата на паша, защото тук пасищата са огромни, както и да минават гранични патрули по границите на новата ни държава. Пътят е с много здраво трасе и преминава по цялото било на планината. По него туристи с джипове могат да посещават планината и да си правят лагери по всички места, където им харесва.
 image
 
                                                   Връх Църнооко от друг ъгъл 

image 
      Връх Църноок, той е висок към 1900 м. н. в. Копали са да търсят медна руда и тук.

 
image

Връх Църноок. Заради мястото на тази пряспа, където земята е черна, върхът е наречен така. Сега обаче пряспата още си стои, макар и много малка вече. Тя прилича на нос, над който има две очи и зелено чело. Очите са чисто черни, вижда се на снимката, Правилно е избрано за име на върха Църноок, погледнете вниматеелно.

image 
         Доста интересна форма. Човешко лице с черни очи и вежди, с бял нос.
 
image
 
        Два погледа към вр. Бясна Кобила, но времето не е подходящо за снимки.
        Работниците от ретранслатора са превърнали задната част на върха в
        боклучище, а примати са копали под върха до търсят меедна руда и като 
        не са намерили всичко са заебали. Вижда се махала от с. Дукат.
image 



image
 
Маркировката на връха, но със самоделна украса от мен.

image
 
  Следват снимки с изгледи от върха. Това е билото на Бясна Кобила. Тук е пасище, но след вр. Бясна Кобила билото става щуро алпийско.

image

Специалистите ще различат в горния ляв ъгъл на снимката красавеца вр. Стрешер.

image

  Виждат се криволици от билото на пранината. Извивките са образувани от долните на реките, във всички от които има села. Благодатна е била планината, затова е била населена. Днес е територия за разграбване на природните й богатства.

image 
Вижда се билният път на планината. Ако човек има джип и знае къде да слезе е страхотно.

image 
       Високата махала на с. Дукат. Повтарям, от тук не се тръгва за планината.
   Защото няма вече кой да й се качи със стоката си. Първо стокаата, после и хората...
 
image

Типиичен чал като тези над с.  Антон у нас. Тази планина си прилича с Балканаа.

image
 
                                   Пощадени от сеч Букови гори. За сега...

image 
Горскозащитни пояси, които преди столетия са си правили жевотновъдите тук. Има ги по цялата планина и по съседните. Помествал съм такива снимки.

image 
Май и ползваният от векове път на животновъдите, да го нарека околовръстен, ще се изгуби до няколко години.
 image

     Връх Бясна Кобла от всякъде е заобиколен с махали.  Най- високата е принадлежи към с. Горна Любата и надвишава 1400 м.
     Чао, Бясна Кобила! Аз те покачих няколко пъти, други - нито веднаж. Това е доказателство, че в природата има хармония, някакво равновесие, в което участваме несъзнателно.  Установявям го и от Фейсбука. Една фейзбучка е качила на стената си съобщение, че този път й закъсняло с три дни. Каченото на стената на друга фейзбучка пък дава информация на фейзбуците за избързване при ния с три дни. Има много коментарии по събититето, аз писах няколко пъти "Одобрявам!" .Ето, отново равновесие, знаците плюс и минус се компенсират. Така се получава и при екстремни ситуации и пак ще приведа за пример от  стените на други две фейсбучки:
     Първата е качила не стената си, че не й идва, а втората в обширен коментар към събитието съобщава, че не й спира. Пак равновесие, макар тук да няма точни данни за дни, а да става въпрос за значими събития.  Добре, че има Фейсбук,. Как сме живяли до сега без да знаем тези подробности? Ще взема да отворя и туитър.
   Тези четири дами приканвам да ми отворят блога. Ако проходят по планините, доста по-оптимистични неща ще започнат да качват по стените си. 


image

Чао Църноок. Един нормален човек не би извървял 40 км, за да стигне до теб. Аз го сторих. Може да го сторя и пак. Заслужава си! 
   
/Продалжава/


































 







































 








image
 
 

























 








 





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183983
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031