Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2020 11:58 - За университетът на природата
Автор: palada Категория: Хоби   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

"Дълбоката философия седи в това, което природата е изработила. В едно цвете има много по-голямо съдържание, отколкото в научния трактат на Питагор или в чистия разум на Кант, или в десетте повеления на Трисмегист, написани на златната плоча. Ти минаваш по една полянка и стъпкваш едно цвете, което струва повече от книгите на тези хора и продължаваш да философстваш: „...тъй е казал Кант.“ Да , приятелю, но ти стъпка цветето и не прочете какво е написано върху него, в неговата книга.

Природата представлява школа. Всяко нещо е поставено на място. Природата изправя нещата. Тя е много щедра към човека. Винаги е на негово разположение, готова е да му услужва.

Човек може да черпи знанията си направо от природата: от вятъра, от облаците, от небесната дъга, от камъните, от цветята, от дърветата, от животните. Колкото по-съзнателно изучавате природата, толкова повече се свързвате с нея и дохождате до такива знания, които ви правят самостоятелни и сигурни в живота.

Човек трябва да води чист и свят живот. Любовта трябва да се излива от сърцето му като от извор. Той трябва да върши волята Божия и да се радва на всичко, което го заобикаля: на камъните, на дърветата, на изворите, на животните. Когато човек се качи на някоя планина, той трябва да разглежда, да изучава всички картини, които се откриват пред неговия поглед. Когато гледате картината на някой художник, вие знаете, че той е имал предвид какви краски да употреби, за да представи предмета по възможност по-вярно. По същия начин и всяко камъче, всяко дърво или извор в картините на Живата природа са поставени на местата си.

Вие виждате, че около вас се движат мъгли, тези мъгли се предизвикват от сили, които вие не знаете. Ще кажете, че вятърът докарва мъглите. Ами кой предизвиква вятъра? Зад вятъра, зад мъглите има други сили, които вие трябва да изучавате. Докато не изучите силите, които действат в природата, вие винаги ще се намирате в противоречия. Съвременните метеоролози, които изучават само резултатите на силите, каквито са мъглите, облаците, ветровете, не са още истински метеоролози."

Из „За енергиите на природата“ – Петър Дънов

 




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: palada
Категория: Хоби
Прочетен: 227022
Постинги: 99
Коментари: 118
Гласове: 3823
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930